Google

Zoekmachineoptimalisatie bij een WordPress website? Dat kunt u zelf

november 2019 - 0 reacties - Zoekmachine-optimalisatie, Internet marketing

Grote kans dat uw website gemaakt is met WordPress. Of dat u binnenkort ook overstapt naar 's werelds meest gebruikte contentmanagementsysteem. Een van de voordelen van WordPress is dat u gemakkelijk zelf uw zoekmachineoptimalisatie kunt doen.

 

De populariteit van WordPress is eenvoudig verklaarbaar: het is veelzijdig en niet moeilijk in gebruik, het is gratis en er is oneindig veel ondersteuning vanuit een grote gemeenschap gebruikers. Niet voor niets gebruiken wij zelf WordPress als basis voor onze zelfbouw websites van Website Zonder Zorgen. Daarmee kunt u via een template zelf uw professionele website bouwen.

 

Het optimaliseren van een WordPress website voor zoekmachines vraagt om een aantal aanpassingen, maar is vrij eenvoudig zelf te doen. Met de volgende tips kunt u zo aan de slag:

 

1. Zorg altijd voor de meest recente versie

Voor u aan uw zoekmachineoptimalisatie begint, moet u WordPress installeren. Gebruik daarbij altijd de meest recente versie van WordPress en de diverse plugins die u gebruikt. Dat geldt bij installatie, maar een maandelijkse update is beslist noodzakelijk om een goed werkende website te blijven houden en minimaliseert de kans dat uw website gehacked wordt. De meest recente versie vindt u uiteraard bij WordPress zelf. Bij de meeste hostingpartijen is de WordPress installatie een kwestie van een druk op de knop. Gebruikt u onze eigen Website Zonder Zorgen? Dan staat alles al voor u klaar en kunt u deze stap overslaan.

 

2. Stel zelf de URL’s en permalinks in

Dit zijn de adressen en titels van uw pagina’s waarmee de gebruiker uw pagina’s vindt. WordPress geeft zelf een standaardnotering als:

https://example.com/?p=N

 

Deze notering voldoet niet. Ze is niet herkenbaar, onduidelijk en bevat geen zoekterm waar u op gevonden wilt worden. Daarom moet u deze handmatig aanpassen in iets als:

https://example.com/een-herkenbare-naam-met-zoekterm

 

Realiseer u goed dat de zoekterm moet gelden voor deze specifieke pagina. Dus zoals in ons specifieke voorbeeld:

https://www.strikdesign.nl/html/webdesign

 

Bij WordPress vindt u verder alles over het gebruik van permalinks.

 

3. Pas de titels aan per pagina

Zodra u een nieuwe pagina of nieuwsbericht maakt, neemt WordPress in de url de titel van de pagina over. Dat heet een ‘post slug’ en u wilt niet altijd dat WordPress dat automatisch invult. De titel van het nieuwsbericht dat u nu leest is bijvoorbeeld: 'Zoekmachineoptimalisatie bij een WordPress website? Dat kunt u zelf' en dat is veel te lang om in een url te hebben. Hier kunt u beter een korte versie van maken die het goed doet bij de zoekmachines. Dat wordt dan bijvoorbeeld:

www.strikdesign.nl/zoekmachineoptimalisatie-zelf-doen.

 

Overigens is er een verschil tussen pagina's/pages en berichten/posts. Posts of berichten zijn bedoeld voor dynamische inhoud zoals uw blog of nieuwsberichten. Pagina's zijn voor de inhoudelijke pagina's van uw website. In principe zijn alle pagina's gemakkelijk te vinden via de navigatie van uw website. Posts of berichten vallen vaak onder een kopje 'blog' of 'nieuws'.

 

4. Optimaliseer alle paginatitels

Ook de paginatitels achter de schermen, de zogeheten <title> tags worden door WordPress automatisch ingevuld en overgenomen van de titel die u de pagina geeft. Ook hier zou dat weer zijn: 'Zoekmachineoptimalisatie bij een WordPress website? Dat kunt u zelf'.
Met deze titel is op zich weinig mis, want deze is vanuit onze ervaring al geoptimaliseerd voor zoekmachines, maar misschien is deze nog iets aan de lange kant. Een alternatief zou kunnen zijn: 'Zoekmachineoptimalisatie zelf doen met deze tips'. Dit is de tekst die tevoorschijn komt in de lijst met zoekresultaten. De bezoeker zal op basis van deze tekst besluiten om wel of niet door te klikken naar uw website.

 

Om de paginatitels aan te passen kunt u het beste een plugin gebruiken. Voor onze Website Zonder Zorgen gebruiken wij tegenwoordig de plugin All in One SEO Pack omdat deze de beste resultaten geeft. Met deze plugin kunt u zelf alle instelling eenvoudig wijzigen. Yoast SEO is een geschikt alternatief maar biedt minder goede ondersteuning voor Structured Data.

voeg een reactie toe

0 reacties

abonneer u op de RSS feed van Strik Design

over dit nieuws

Wanneer ik iets tegenkom waarvan ik denk dat het interessant is voor mijn klanten dan schrijf ik daarover een artikel. Via RSS kun je je hierop abboneren of je moet af en toe hier terugkomen om te kijken of er iets nieuws staat.

 

archief

recent werk

Nieuwsbrief voor het Roelof van Echten College in Hoogeveen

Ouders van Roelof nieuwsbrief

juni 2019

Nieuwsbrief voor het Roelof van Echten College in Hoogeveen

Stichting Bloeiend Boerenland bevordert de biodiversiteit door zoveel mogelijk bloeiende akkerranden.

Internetsite Stichting Bloeiend Boerenland

juli 2019

Stichting Bloeiend Boerenland bevordert de biodiversiteit door zoveel mogelijk bloeiende akkerranden.

Folders voor de Research Master opleidingen van de Graduate School Medical Sciences van de RuG.

Graduate School Medical Sciences folders

september 2019

Folders voor de Research Master opleidingen van de Graduate School Medical Sciences van de RuG.

recent nieuws

Hoe zoekmachines u belonen voor een lange-termijn-strategie

februari 2020

Beginnen met zoekmachineoptimalisatie is vrij eenvoudig, maar een lange-termijn-strategie kost meer inspanning. De beloning van...

Zoekmachineoptimalisatie bij een WordPress website? Dat kunt u zelf

november 2019

Grote kans dat uw website gemaakt is met WordPress. Of dat u binnenkort ook overstapt naar 's werelds meest gebruikte contentma...

Google Search Console: uw zoekmachineoptimalisatie in een oogopslag

oktober 2019

Bezoekersaantallen bekijken met Google Analytics doen de meeste websitebeheerders nog wel. Maar kijkt u ook naar Google Search ...