Google

Foto’s voor je website? Die vind je zo

februari 2018 - 1 reacties - Webdesign, Diversen

Heeft u wel eens een website gezien zonder foto's? De laatste twintig jaar toch niet? Beeld domineert de uitstraling van een website, maar waar vindt u fatsoenlijke foto's die nog niet door iedereen zijn gebruikt? Dit overzicht helpt.

 

Mede dankzij de WordPress en webdesign trends van grote en soms beeldvullende foto’s is het beeldgebruik op websites fors toegenomen. Wie voldoende budget heeft, huurt een professionele fotograaf in om weg te blijven van de obligate stockfoto waarop twee ondernemers handen schudden…, maar dat is niet voor ieder bedrijf haalbaar.

 

Heeft u niet voldoende budget om fotografie professioneel uit te besteden? Dan maakt u een keus uit een van de tientallen websites met stockfotografie, net als 95 procent van alle andere websitebezitters. En toch hoeft u niet dezelfde foto's te kiezen als 95 procent van die anderen doen.

 

Met dit overzicht geven we u tips om wegwijs te worden in het aanbod van stockfoto’s en uw website te voorzien van foto's die u niet op vrijwel iedere andere website tegenkomt.

 

De meeste stockfotowebsites bieden foto's, illustraties en video's aan tegen verschillende tarieven, maar soms kunt u echt voor niks een goede foto vinden. Controleer wel altijd de gebruikersrechten. Royalty Free betekent vaak 'onbeperkt gebruik voor commerciële doeleinden', maar er zijn uitzonderingen. U kunt bijvoorbeeld niet iedere foto gebruiken om op T-shirts te laten drukken of er posters van te maken en die verkopen.

 

De grote betaalde fotowebsites

 

Deze websites bieden een ongelooflijkje hoeveelheid professionele foto's en ander beeldmateriaal aan. Tarieven variëren van een paar euro tot honderden euro’s voor 4K videomateriaal.

 

Het aanbod is overweldigend in hoeveelheid en kwaliteit. Gelukkig werkt het zoeken heel prettig en via filters kunt u uw zoektocht verfijnen tot precies dat beeld dat past bij uw website.

 

Gratis fotowebsites

 

Deze website verschillen niet eens zoveel van hun betaalde collega's, maar al het aanbod is gratis. Ok, niet al het beeld dat deze websites aanbieden is even professioneel, maar wie goed zoekt kan ongetwijfeld iets van zijn gading vinden.

 

De reden dat fotografen hier hun werk aanbieden is dat de selectie wat minder streng is en dat zij op die manier toch een goede naam als fotograaf proberen op te bouwen. Sommige fotografen hopen op een donatie of vragen om bronvermelding.

 

Google

 

Google biedt ook beeld aan dat u kunt gebruiken. Daarvoor moet u via Google zoeken op afbeeldingen met de advanced filter en vervolgens kiezen voor 'rechtenvrij gebruik'.

Het aanbod is niet zo groot als bij de specifieke stockfotowebsites, maar wie weet zit er iets bij. Een account hoeft u niet te maken dus een foto bij een blogbericht of nieuwsartikel is zo gevonden.

 

Beeld optimaliseren

 

Van welke website u het beeld ook betrekt, zorg ervoor dat u het beeld altijd optimaliseert voor uw website. Pas de grootte van de foto aan zodat u kleine foto's gebruikt waar het kan. Plaats alleen grote foto's waar nodig. Als u veel grote foto's (qua bestandsgrootte) op uw website plaatst, heeft dat een negatieve invloed op de laadtijd van uw website. En dat is weer nadelig voor uw zoekmachineoptimalisatie.

 

Geef de foto's altijd een goede naam en vul de alt tag in met bij voorkeur een zoekterm waar u op gevonden wilt worden. Een foto met de naam IMG-1001 doet niets voor uw zoekmachineoptimalisatie. Een foto met de naam en alt tag 'Restaurant Grote Markt Groningen' doet dat wel.

voeg een reactie toe

1 reacties

Andries

197 weken geleden

Leuk!

abonneer u op de RSS feed van Strik Design

over dit nieuws

Wanneer ik iets tegenkom waarvan ik denk dat het interessant is voor mijn klanten dan schrijf ik daarover een artikel. Via RSS kun je je hierop abboneren of je moet af en toe hier terugkomen om te kijken of er iets nieuws staat.

 

archief

recent werk

Nieuwsbrief voor het Roelof van Echten College in Hoogeveen

Ouders van Roelof nieuwsbrief

juni 2019

Nieuwsbrief voor het Roelof van Echten College in Hoogeveen

Stichting Bloeiend Boerenland bevordert de biodiversiteit door zoveel mogelijk bloeiende akkerranden.

Internetsite Stichting Bloeiend Boerenland

juli 2019

Stichting Bloeiend Boerenland bevordert de biodiversiteit door zoveel mogelijk bloeiende akkerranden.

Folders voor de Research Master opleidingen van de Graduate School Medical Sciences van de RuG.

Graduate School Medical Sciences folders

september 2019

Folders voor de Research Master opleidingen van de Graduate School Medical Sciences van de RuG.

recent nieuws

Hoe zoekmachines u belonen voor een lange-termijn-strategie

februari 2020

Beginnen met zoekmachineoptimalisatie is vrij eenvoudig, maar een lange-termijn-strategie kost meer inspanning. De beloning van...

Zoekmachineoptimalisatie bij een WordPress website? Dat kunt u zelf

november 2019

Grote kans dat uw website gemaakt is met WordPress. Of dat u binnenkort ook overstapt naar 's werelds meest gebruikte contentma...

Google Search Console: uw zoekmachineoptimalisatie in een oogopslag

oktober 2019

Bezoekersaantallen bekijken met Google Analytics doen de meeste websitebeheerders nog wel. Maar kijkt u ook naar Google Search ...