Google

Video optimaliseren voor internet

april 2015 - 0 reacties - Zoekmachine-optimalisatie, Content Management, Video

Met de huidige breedbandsnelheden en 4G voor mobiel is video niet meer weg te denken in uw communicatiemix. Instructiefilmpjes, verslagen van evenementen en zelfs live streams zijn een aantrekkelijke toevoeging voor iedere website. Maar dan moet u wel een aantal regels in acht nemen.

 

Dankzij de voortschrijdende techniek kan vrijwel iedereen online soepel naar bewegend beeld kijken. De video's hoeven nauwelijks meer te bufferen en haperingen zijn gelukkig verleden tijd. Op bijna iedere smartphone of tablet is YouTube dan ook een van de meest gebruikte apps.

 

Indrukwekkende kijkcijfers

Er wordt op YouTube maar liefst 6 miljard uur per maand naar video gekeken. Dat is bijna een uur voor iedere wereldbewoner. YouTube heeft 1 miljard unieke bezoekers per maand en iedere minuut wordt 100 uur video toegevoegd. Mobiel is al goed voor 40 procent van de kijktijd en dat zal alleen nog maar toenemen.

 

Video's op uw website

Video's op uw website zijn een aantrekkelijk middel om uw bezoekers van dienst te zijn. De meeste mensen zijn nu eenmaal erg visueel ingesteld. Wat ziet u zelf liever? Een dikke handleiding met veel tekst, of een kort en helder instructiefilmpje? Het is dus zeer aan te raden een aantal video's op uw website te plaatsen. Maar hoe doet u dat het beste?

 

Video op uw eigen website: twee nadelen

Zelf uw eigen video's hosten is een optie, maar dat heeft twee grote nadelen. In de eerste plaats kost dat veel dataverkeer en de vraag is of uw abonnement bij uw provider toereikend is. Stel dat 100 mensen uw video van 10MB bekijken. Dat kost u al 1 gigabyte aan dataverkeer. Als u zo 10 filmpjes op uw website heeft, kan het zijn dat u bij uw huidige hostingabonnement flink moet bijbetalen. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer providers met onbeperkt dataverkeer. Controleer daarom de mogelijkheden bij uw provider voor u beslist over het hosten van uw eigen video's.

Het tweede nadeel van zelf uw video's hosten is dat Google de thumbnails van de video niet in de gewone zoekresultaten laat zien. Dat doet Google alleen voor YouTube en andere websites die voornamelijk videogericht zijn zoals Vimeo. Pas als de gebruiker gericht via het Google menu zoekt naar video, toont Google af en toe een thumbnail van gewone websites. Ook hier is het aandeel YouTube verreweg in de meerderheid. Dat heeft ongetwijfeld iets te maken met het feit dat Google eigenaar is van YouTube…

 

Video op uw eigen website: voordelen

Het zelf hosten van uw video's heeft ook een aantal voordelen. Allereerst zadelt u de kijker niet op met allerlei advertenties zoals YouTube dat wel doet. Ook hoeft u zich niet te houden aan restricties omtrent inhoud, vorm en grootte. Zorg er wel voor dat u geen flash gebruikt, want dat wordt nauwelijks meer ondersteund op mobiele apparaten. Het gebruik van mobielonvriendelijke flashfilms kan er zelfs voor zorgen dat uw website lager getoond wordt bij een mobiele zoekopdracht.

 

Video's plaatsen op een externe website

U kunt eenvoudig video's plaatsen op externe websites zoals YouTube, Vimeo en zelfs Facebook. Het is gratis en kan veel verkeer naar uw website leiden.

 

Nadelen van video op een externe website

De nadelen van video op een externe website zijn: advertenties, vaak een lagere beeldkwaliteit en een beperkt toegestane lengte van de films. Daarnaast is er veel afleiding voor de kijker zoals gerelateerde video's. De kans dat de kijker wegzapt is dan groot.

Veel bedrijven gebruiken daarom de combinatie van zelf hosten en hosten op een externe video website. Ze plaatsen bijvoorbeeld korte teaser films op YouTube en linken dan door naar de volledige video op de eigen website. De video heeft dan door het YouTube filmpje ook meer kans om te verschijnen in de zoekresultaten van Google.

 

Tips om video te optimaliseren

 

Gebruik een zoekterm in de bestandsnaam

Kies een goede zoekterm en plaats die in de bestandsnaam van uw video. Als wij een instructievideo op onze website zouden plaatsen over zoekmachineoptimalisatie, dan heeft die video bij voorkeur een naam als zoekmachineoptimalisatie.mp4 en geen nietszeggende naam als filmpje1.mp4. In dat laatste geval hebben de kijker en de zoekmachine geen enkel idee waar de film over gaat.

 

Verleid de kijker tot actie

Wat wilt u van de kijker? Vertel dat aan het eind van de video. Bied een link aan voor een vervolgfilm of geef een e-mailadres of een telefoonnummer. Het filmpje is immers een middel om klanten te binden. Maak daarom duidelijk dat de film van uw bedrijf is. Gebruik huisstijlkleuren en uw logo.

 

Knip filmpjes op in meerdere delen

De online kijker is ongeduldig. Schotel de kijker daarom geen ellenlange video's voor, maar deel de film op in delen en geef die een duidelijke titel. In ons geval zou dat zijn 'zoekmachineoptimalisatie deel1-de trefwoorden.mp4' en 'zoekmachineoptimalisatie deel2-video optimaliseren.mp4'.

 

Gebruik tekst in het beeld

Zet af en toe tekst in het beeld met daarin uiteraard de belangrijkste zoekterm. Zo verduidelijkt u waar de film over gaat en u speelt alvast in op de mogelijke indexering van geschreven tekst in video’s door Google.

 

Wees bij de tijd

Zorg er voor dat uw video actueel en bij de tijd is. Plaats dus geen datum in beeld, want die lijkt al snel verouderd. Het actuele formaat voor video’s is breedbeeld. Wie nu nog een bijna vierkant 4:3 filmpje plaatst, komt achterhaald over.

voeg een reactie toe

0 reacties

abonneer u op de RSS feed van Strik Design

over dit nieuws

Wanneer ik iets tegenkom waarvan ik denk dat het interessant is voor mijn klanten dan schrijf ik daarover een artikel. Via RSS kun je je hierop abboneren of je moet af en toe hier terugkomen om te kijken of er iets nieuws staat.

 

archief

recent werk

Nieuwsbrief voor het Roelof van Echten College in Hoogeveen

Ouders van Roelof nieuwsbrief

juni 2019

Nieuwsbrief voor het Roelof van Echten College in Hoogeveen

Stichting Bloeiend Boerenland bevordert de biodiversiteit door zoveel mogelijk bloeiende akkerranden.

Internetsite Stichting Bloeiend Boerenland

juli 2019

Stichting Bloeiend Boerenland bevordert de biodiversiteit door zoveel mogelijk bloeiende akkerranden.

Folders voor de Research Master opleidingen van de Graduate School Medical Sciences van de RuG.

Graduate School Medical Sciences folders

september 2019

Folders voor de Research Master opleidingen van de Graduate School Medical Sciences van de RuG.

recent nieuws

Hoe zoekmachines u belonen voor een lange-termijn-strategie

februari 2020

Beginnen met zoekmachineoptimalisatie is vrij eenvoudig, maar een lange-termijn-strategie kost meer inspanning. De beloning van...

Zoekmachineoptimalisatie bij een WordPress website? Dat kunt u zelf

november 2019

Grote kans dat uw website gemaakt is met WordPress. Of dat u binnenkort ook overstapt naar 's werelds meest gebruikte contentma...

Google Search Console: uw zoekmachineoptimalisatie in een oogopslag

oktober 2019

Bezoekersaantallen bekijken met Google Analytics doen de meeste websitebeheerders nog wel. Maar kijkt u ook naar Google Search ...