Google

Websites maken met WordPress, waar moet u op letten?

april 2014 - 0 reacties - Weblog, Webshop, Zoekmachine-optimalisatie, Mobiel internet, Content Management, Website onderhoud

Websites maken we steeds vaker met WordPress. Deze software, die oorspronkelijk vooral werd gebuikt voor eenvoudige blogs, is tegenwoordig heel geschikt om complete websites mee te bouwen en te onderhouden. Maar er zitten wat haken en ogen aan. Overweegt u een website te maken met WordPress? Kies dan vooral het juiste theme. Dit artikel beschrijft waar u op moet letten.

 

WordPress wordt niet voor niets steeds vaker gebruikt; het heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van andere software zoals het professionele Dreamweaver van Adobe. WordPress is gratis, webbased dus vanaf iedere computer te gebruiken en het is relatief eenvoudig in het gebruik voor wie kleine updates aan een website wil doen. Dat is bij Dreamweaver allemaal niet het geval.

 

Nadelen van WordPress

WordPress heeft ook nadelen. Voor het ontwerp bent u grotendeels afhankelijk van derden. U moet namelijk kiezen uit een template, of een theme zoals WordPress het noemt. En daarvan zijn er honderden beschikbaar, gratis en betaald. Het ene theme biedt uiteraard meer mogelijkheden dan het andere. Het is overigens technisch wel mogelijk om een eigen theme voor WordPress te maken, maar dat is voorbehouden aan ervaren webdesigners en programmeurs.

 

Hoe kiest u een WordPress theme?

Het ontwerp

Om een theme te kiezen kijkt u uiteraard naar het ontwerp ervan. Dat moet u aanspreken en dat ziet u snel genoeg. De meeste themes geven voorbeelden genoeg.

 

Functionaliteiten

Niet ieder theme biedt dezelfde mogelijkheden. Kijk goed naar wat u wilt met de website en vergelijk de mogelijkheden. Wilt u een webshop? Of diavoorstellingen van foto's? Neem dat mee in de keuze voor uw theme.

 

Bruikbaar op mobiele apparaten?

Omdat websites meer en meer bezocht worden door mensen met een mobiel apparaat zoals smartphones en tablets is dit misschien wel de belangrijkste factor bij de keuze van een theme. Uw website moet op twee manieren rekening houden met de mobiele gebruiker.

 

1. Is het theme responsive?

In de eerste plaats moet een theme responsive zijn. Dat wil zeggen dat de website zichzelf aanpast aan het apparaat van de bezoeker. Op het 5 inch scherm van een smartphone ziet de website er anders uit dan op de 10 inch van een tablet of op het grote beeldscherm van een desktop. Veel WordPress themes zijn responsive, maar lang niet allemaal. De themes die niet responsive zijn, kunt u beter links laten liggen.

 

2. Wat is de de snelheid van laden?

Het tweede punt waar u rekening mee moet houden om een website op een mobiel apparaat te tonen is de laadsnelheid. Een website die er meer dan 4 seconden over doet om in beeld te komen, is al te langzaam en verliest het van de concurrentie. Hier geldt voor de meeste bezoekers het adagium 'Lang laden? Laat maar.'

 

Welke themes zijn geschikt?

Dus als u een WordPress theme kiest, moet u er een nemen die responsive is en binnen 4 seconden laadt. De specialisten van Search Engine News hebben een uitgebreide test gedaan en 5 themes voor u geselecteerd die aan deze eisen voldoen.

De test is gedaan met een 3G verbinding en de browser Chrome die op de meeste mobiele apparaten aanwezig is. Wij hebben de themes bekeken en de conclusie is: allemaal responsive, snel, erg mooi en met veel mogelijkheden. In willekeurige volgorde zijn dit de themes:

 

Goodwork

Goodwork is een theme met erg veel functionaliteit zoals portfolio's en een webshop.

 

Fable

Fable is van oorsprong een blogtheme en dat zie je. Het is heel geschikt om tekst te lezen.

 

Lucid

Lucid is een mooi vormgegeven theme met een menu dat heel goed werkt op mobiele apparaten.

 

Pravda

Pravda is ook een mooi theme met veel mogelijkheden, waaronder een webshop.

En tot slot:

 

Enfold

Enfold is een theme met tal van opties om het ontwerp aan te passen.

Bedenk wel dat deze themes alleen heel snel laden als ze goed worden gebruikt. Wie een van deze themes volstopt met JavaScript, grafische elementen of tientallen plugins zal dat beslist merken aan de langzamere laadtijd. Het is dus goed mogelijk om met WordPress een professioneel uitziende snel ladende responsive website te bouwen. Maar of u dat helemaal lukt zonder hulp van een webdesigner is nog maar de vraag.

voeg een reactie toe

0 reacties

abonneer u op de RSS feed van Strik Design

over dit nieuws

Wanneer ik iets tegenkom waarvan ik denk dat het interessant is voor mijn klanten dan schrijf ik daarover een artikel. Via RSS kun je je hierop abboneren of je moet af en toe hier terugkomen om te kijken of er iets nieuws staat.

 

archief

recent werk

Nieuwsbrief voor het Roelof van Echten College in Hoogeveen

Ouders van Roelof nieuwsbrief

juni 2019

Nieuwsbrief voor het Roelof van Echten College in Hoogeveen

Stichting Bloeiend Boerenland bevordert de biodiversiteit door zoveel mogelijk bloeiende akkerranden.

Internetsite Stichting Bloeiend Boerenland

juli 2019

Stichting Bloeiend Boerenland bevordert de biodiversiteit door zoveel mogelijk bloeiende akkerranden.

Folders voor de Research Master opleidingen van de Graduate School Medical Sciences van de RuG.

Graduate School Medical Sciences folders

september 2019

Folders voor de Research Master opleidingen van de Graduate School Medical Sciences van de RuG.

recent nieuws

Hoe zoekmachines u belonen voor een lange-termijn-strategie

februari 2020

Beginnen met zoekmachineoptimalisatie is vrij eenvoudig, maar een lange-termijn-strategie kost meer inspanning. De beloning van...

Zoekmachineoptimalisatie bij een WordPress website? Dat kunt u zelf

november 2019

Grote kans dat uw website gemaakt is met WordPress. Of dat u binnenkort ook overstapt naar 's werelds meest gebruikte contentma...

Google Search Console: uw zoekmachineoptimalisatie in een oogopslag

oktober 2019

Bezoekersaantallen bekijken met Google Analytics doen de meeste websitebeheerders nog wel. Maar kijkt u ook naar Google Search ...